Vil du være deprimeret, så læs nyheder. Vil du være lykkelig? Så læs bøger

Bogmærker er mit nye, litterære univers, som jeg længe har haft lyst til at søsætte. Her skal det handle om bøger og om litteratur, der berører, begejstrer og udfordrer, ligesom jeg kommer til at dele personlige skriv og oplevelser som læsende menneske.

Jeg har længe gerne vil skrive mere om litteratur, og nu er første skridt taget. Jer, der har fulgt med ovre fra Instagram vil vide, at litteratur og bøger længe har fyldt en del dér.

 

Så hvorfor et nyt fokus på bøger og litteratur? Først og fremmest fordi det er en kæmpe interesse, som dagligt giver mig glæde og indsigt og udsyn, og som jeg gerne vil dele med andre, der interesserer sig for det samme. Men der er også noget mere på spil, noget om den tid, vi lever i.

 

Forfatter Glenn Bech siger det meget rammende i en video fra Gyldendal: ’Fordi læsning bliver vigtigere og vigtigere i takt med hvordan samfundet udvikler sig.’

 

VI lever i en tid, hvor der bliver talt meget om kriser. Dannelseskrise. Trivselskrise Læsekrise. (Politiken skriver sågar om læsehad blandt unge.) Globale kriser.

 

Jeg synes, tiden kalder på fordybelse. På mere langsommelighed. Færre ekkokamre, færre algoritmer, mere indsigt. På flere sammenhængende tanker, færre breaking news.

 

2024 var året, hvor jeg selv oplevede en grundtræthed af at blive konfronteret med min egen branche (mediebranchen) og de mange deprimerende nyheder, som radioen og tv’et præsenterede mig dagligt for. Uhyrlighederne i Gaza, en meningsløs og brutal krig i Ukraine, der koster hundredvis af menneskeliv hver dag, en eskalerende klimakrise, en ny, uforudsigelig præsident i Det Hvide Hus. Men et stort forbrug af litteratur gjorde, at jeg kunne bevare optimismen. (Det har jeg tidligere skrevet om i debatindlægget her)

 

Sidste år, i løbet af 2024, oplevede jeg en stor tilfredsstillelse i at slukke for nyhederne og ty til bøgerne for nuancer, indsigt og eftertanke. Jeg har læst i mange år, men jeg har aldrig haft så stort et behov for at læse, som jeg har i denne tid.

 

Debatten på de sociale medier er et glimrende eksempel på, hvordan debatten dér bliver mere og mere iltfattig for andre perspektiver og nye indsigter, end dem, vi hver især i forvejen render rundt med.

 

Vi følger profiler, politikere og influencers, vi er enige med, vi liker og deler deres betragtninger, og på den måde behøver vi ikke selv at bruge tid på at danne os en mening, blive udfordret eller tænke en original tanke selv. Er der optræk til debat, lukker mange af os enten hurtigt ned, fordi vi ikke gider debattere med dem, der måtte mene noget andet end os selv, eller også er tonen så grov eller polemisk, at ingen rigtig bliver klogere.

 

Jeg siger ikke, at store, globale kriser kan løses eller undgås gennem et større forbrug af litteratur Nok ikke. Men måske et stykke hen ad vejen?

 

Hermed en invitation til at læse med på Bogmærker fremover, hvor det skal handle om litterær inspiration, anbefalinger og glæden ved et dinosaur-medie som den fysiske bog.

 

Du kan også følge med på Instagram.

Næste
Næste

Når vi taler om tonen på de sociale medier, taler vi sjældent om LinkedIn.