Business-talk med: Nina Bendixen

I min nye føljeton ‘Business-talk med…’ giver jeg ordet til personer, der har det til fælles, at de alle har valgt at skifte fast job ud med livet som solo-selvstændig: For at forfølge en drøm, for at opnå mere frihed, eller fordi at alternativet ikke var en mulighed. Hvad er det bedste ved at være sin egen chef? Og det værste? Og hvilke gode råd har de fået med på vejen? Det deler de ud af her, og ambitionen er, du kan finde en masse inspiration i de forskellige fortællinger. I denne uge er det klimajournalist og vejrvært Nina Bendixen, der deler ud fra livet som selvstændig:

 

Hvor lang tid har du været selvstændig?

Siden oktober 2019 – Altså 2 ½ år, et halvt år før alt lukkede ned på grund af corona. Sweet jesus!

 

Hvad var din sidste faste stilling?

Jeg var vejrvært på DR og havde været det siden 2014.

 

Hvad var grunden til, at du valgte at blive selvstændig?

På grund af de mange udflytninger af statslige arbejdspladser, valgte DR at følge trop og sendte blandt andre Vejret og Sporten til Aarhus. Jeg var på barsel, da de flyttede redaktionen, så jeg startede efter barslen med at pendle til Aarhus og overnatte ved sammenhængende vagter. Det var alt for hårdt. Men jeg nåede da at få bygget en lille opsparing op til den dag, jeg valgte at blive selvstændig. Og det gjorde jeg samme dag, som jeg sagde op. Kort efter ringede Radio4 og ville bruge mig til at producere et nyt klimaprogram. Det er altså ikke helt forkert dét der med, at man skal lukke en dør, for at en ny kan åbnes.

 

Hvad laver du i dag, og hvordan er dit arbejdsliv i dag, sammenlignet med, da du sad i fast job?

I dag er min hovedbeskæftigelse at være vært eller moderator på events og arrangementer – især dem, som handler om klimapolitik og bæredygtighed. Derudover skriver jeg bøger og laver undervisningsmateriale – også om klimaet. Men jeg kan også lave andet end klima. I efteråret skal jeg være vært på Nørrebro Teater i ”Fattigrøvsklubben” – fredag aftner med drinks og aktieinvestering. Dét glæder jeg mig til!

 

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

Det ”rush” man får, når en sjov og ny opgave dukker op i mailboksen eller på telefon. Jeg er tidligere skuespiller og har altid trivedes godt med skiftende indhold i mit arbejdsliv. Det er en rutsjebane, som går lige så langt nedad, men jeg har endnu ikke oplevet, at den aldrig kom op igen. Og så er friheden til at tage en fridag med ungerne midt på ugen selvfølgelig en gevinst. Der har dog været færre af dem, end jeg drømte om.

 

Hvad er det værste?

Aldrig helt at have fri. Jeg har i hvert fald svært ved at slippe 100% i weekenderne. For der er altid en hjemmeside eller socialt medie, der godt kunne opdateres eller en artikel eller klimarapport, som man burde få læst. Jeg holder det lidt under kontrol ved at lave lister – to do lister – det kedeligste og sværeste SKAL ordnes først, så går det hurtigere, når energien er ved at være brugt op sidst på dagen. Når listen er ordnet (så der er flueben ved alt – det er psykologisk vigtigt med fysiske flueben!), så er det nemmere at holde fri.

 

Hvad er det bedste råd om at være/gå selvstændig, du har fået med på vejen, og hvor fik du det fra?

Start med at regne ud, hvor meget du kan nøjes med at leve for om måneden. Så vil det ikke være så stressende ikke at have så meget at lave i en periode. Og stil spørgsmål til andre selvstændige. Spørg, spørg, spørg! Førnævnte råd fik jeg af tidligere TV-Avis-vært Tine Götzsche, og det var også hende, der gav mig en idé om, hvad sådan én som hende tog for en moderatoropgave. Det kan være svært at kende sit eget værd, og du kan springe mange underbetalte jobs over ved bare at turde spørge. Ikke alle vil dele deres løn, men ingen tager skade af at blive spurgt.

 

Hvis du skulle beskrive livet som selvstændig med tre ord, hvad skulle det så være?

Krævende, følelsesladet og befriende.


 

Følg Caroline her:

Følg Nina Bendixen på ninabendixen.dk eller klimakysset.dk og på Instagram: @nina_bendixen


Forrige
Forrige

Business-talk med: Caroline Johansen fra Tradies

Næste
Næste

Hvorfor er branding overhovedet vigtigt?